Βαθύτοπος

Μετά το Περιθώρι ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την δύση φτάνουμε στο Βαθύτοπο, 14 χλμ από το Νευροκόπι σε υψόμετρο 674 μ. Ένα ακόμα πανέμορφο χωριουδάκι απόλυτα δεμένο με τα φυσικά στοιχεία της περιοχής που φαντάζει η απόλυτη απόδραση από τους ρυθμούς της αστικής ζωής όλες της εποχές του χρόνου. Κάνοντας έναν περίπατο στο χωριό θα εντυπωσιαστείτε με τα σπίτια των κατοίκων τα οποία είναι χτισμένα από πέτρα αλλά και από τα μοναδικά σε όλη την περιοχή πέτρινα γεφύρια.

Μέσα σε μια διαδρομή μαγευτική, με όλη τη φύση στο μεγαλείο της, συναντάμε τους πανέμορφους δασικούς σχηματισμούς στο Όρος Όρβηλος, εκεί βρίσκεται και το πανέμορφο δάσος της Κύκλας, τουλάχιστο 20.000 στρεμμάτων, με οξιές και μεγάλη ποικιλία πλατύφυλλων φυλλοβόλων που δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία για ξεκούραση σε οργανωμένους χώρους με άφθονα νερά.

Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους γεωργοί, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας φασόλια και πατάτα και όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία δραστηριοποιούνται κυρίως στη βιολογική παραγωγή ημιάγριων χοίρων.

Το 1980 ιδρύθηκε ο Σύλλογος του χωριού, ο οποίος υπάρχει μέχρι και σήμερα, με την επωνυμία « Λαογραφικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαθυτόπου Δράμας – ο Ιωάννης Συμεωνίδης», ως φόρο τιμής στον Ιωάννη Συμεωνίδη έναν μοναδικό Ιερομόναχο, ο οποίος έφθασε στο χωριό το 1803 σαν δύναμη σταλμένη από την Θεία Πρόνοια, έχτισε το πρώτο σχολείο στο χωριό γιατί σύμφωνα με τον λόγο του «… Που διδάσκεται άραγε η σοφία, η οποία θα επαναφέρει τον άνθρωπο εις το κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν του Θεού; Εις το χωράφιον ; Ουχί. Εις το αμπέλιον; Ουχί. Αλλά που; Εις τα Σχολεία…»

Κοντινές κοινότητες

Περιθώρι

Image

Δασωτό

Image