Περιθώρι

10 χλμ. νοτιοδυτικά του Νευροκοπίου σε υψόμετρο 580 μ., είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του όρους Μαύρο Βουνό το Περιθώρι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Εδώ συναντάμε τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτισμένη το 1835, διακοσμημένη εξωτερικά με πλίνθινους σταυρούς και ένα εντυπωσιακό καμπαναριό χτισμένο το 1911. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χρονολογημένα μνημεία του Λεκανοπεδίου. Ένας ακόμα ναός με ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον είναι της Ζωοδόχου Πηγής χτισμένη το 1876 με εικόνες του αγιογράφου Στεργίου Γεωργιάδη από το 19ο αιώνα, η απεικόνιση του θεϊκού οφθαλμού στην οροφή παραπέμπει σε επιδράσεις από τα εργαστήρια του Αγίου Όρους, στα οποία μαθήτευσε ο ντόπιος καλλιτέχνης και επιφανής πρόκριτος της ελληνικής κοινότητας του Νευροκοπίου. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου οι λειτουργίες γίνονται εδώ

Στην περιοχή του Περιθωρίου βρίσκεται μεγάλο τμήμα της ΓΡΑΜΜΗΣ ΜΕΤΑΞΑ αποτελούμενο από τα Οχυρά, ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ (όπου γυρίστηκε και η γνωστή ταινία με τον Πρέκα), ΜΑΛΙΑΓΓΑ και ΠΕΡΙΘΩΡΙ.

Πάνω από την Κοινότητα  Περιθωρίου δεσπόζει το ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου και το θρυλικό οχυρό ΠΕΡΙΘΩΡΙ που αντιμετώπισε με θάρρος και τόλμη  τη γερμανική επίθεση του 1941. Σε ένδειξη τιμής προς τους πεσόντες κατασκευάστηκε  μαρμάρινη στήλη με αετό στην κορυφή της και μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα των νεκρών ηρώων στη βάση της, ενώ δίπλα της υπάρχει ένας μεταλλικός σταυρός στη μνήμη των Γερμανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά την γερμανική εισβολή.

Δυτικά του οικισμού διασχίζοντας τα επιβλητικά Όρη της Βροντούς, συναντάμε το περίφημο Δάσος της Κύκλας με την κυρίαρχη μαγευτική οξιά, που την παρατηρείς άφωνος αλλά και γαλήνιος, γιατί η γαλήνη αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά που προσφέρει η φύση της περιοχής μας!

Κοντινές κοινότητες

Δασωτό

Image

Κάτω Βροντού

Image