Βώλακας

36 χλμ. από τη Δράμα, ανατολικά της εθνικής οδού Νο 57, συναντάμε το πρώτο ορεινό χωριό της περιοχής, το γραφικό Βώλακα, χτισμένο στις υπόρειες του Φαλακρού, με τις κεραμιδένιες στέγες, τα παλιά πέτρινα σπίτια και o,τι άλλο προσδίδει τη μυρωδιά του παραδοσιακού.

Η παραδοσιακή κουζίνα του χωριού με τα χωριάτικα λουκάνικα του Βώλακα, τα κατσικάκια στο φούρνο και άλλα τέτοιου είδους εδέσματα είναι ξακουστά σε όλη την περιοχή και περιμένουν να δοκιμαστούν από τους επισκέπτες εξάπτοντας τη γαστρονομική φαντασία τους.

Στο χωριό λειτουργεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, τα οποία στεγάζονται από το 1988 σε νεόδμητο διώροφο κτίριο. Επίσης, δραστηριοποιείται ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα» ο οποίος ιδρύθηκε το 1981 και μέσα από τις δράσεις του διατηρείται και συνεχίζεται η τοπική παράδοση και τα έθιμα.

Στο Βώλακα εδρεύει ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος «Δόξα», ο οποίος ιδρύθηκε το 1977 και αγωνίζεται από ιδρύσεώς του στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Δράμας.

Σημαντικό θρησκευτικό μνημείο αποτελεί η εκκλησία του Προφήτη Ηλία που δεσπόζει στο κέντρο του Βώλακα. Χτίστηκε το 1841 από ντόπιους κτίστες με εράνους και συνεισφορές των κατοίκων. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πυργοειδές κωδωνοστάσιο που κτίστηκε την 17-6-1887. Σώζονται από τον αρχικό ναό, το ξυλόγλυπτο τέμπλο με βημόθυρα, ο δεσποτικός θρόνος και τοιχογραφίες. Το 1967 θεμελιώθηκε ο νέος ναός, δίπλα στον παλαιό που λειτουργεί πλέον μόνο τα Ψυχοσάββατα.

Κοντινές κοινότητες

Γρανίτης

Image

Φαλακρό