Κάτω Βροντού

Ένα πανέμορφο χωριό στο νοτιότερο άκρο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου που συνδέει τον Νομό Δράμας με την πόλη των Σερρών, χτισμένο σε υψόμετρο 650 μ. που περιβάλλεται από τα Όρη Βροντούς με πλούσια και πυκνή βλάστηση από πεύκα, οξιές και δρυς, προσδίδοντας μια ζωντάνια και προσφέροντας μια ευεξία πρωτόγνωρη στον επισκέπτη.

Την περίοδο 1920-1929, οι Βούλγαροι και οι μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν την περιοχή στα πλαίσια των κρατικών συμφωνιών για την ανταλλαγή των πληθυσμών και στη θέση τους εγκαθίστανται πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, απόγονοι των οποίων είναι και οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού. Η καλλιέργεια της πατάτας και των φασολιών  καθώς και η κτηνοτροφία αποτελούν τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων .

 Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και Ιωάννη Ευαγγελιστή Θεολόγο όπου γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στα ψηλότερα όρια του χωριού αυξάνεται το θρησκευτικό δέος, αντικρίζοντας τη μεταβυζαντινή εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων  που χτίστηκε το 1835, στο εσωτερικό της τρίκλιτης βασιλικής, που διαθέτει χιαγιάτι και γυναικωνίτη, σώζονται εικόνες του 1839 και του 1863 στο κεντρικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κοντινές κοινότητες

Περιθώρι

Image

Δασωτό

Image