Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Αμπελώνας Κατάφυτου

Οι βάσεις για τη δημιουργία του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη μπήκαν το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης φυτεύει τον πρώτο σύγχρονο γραμμικό αμπελώνα στο νομό της Δράμας κάτι που τον κατέστησε πρωτοπόρο της περιοχής.

Η Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε. είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2000 και πάντα στοχεύειστη διασφάλιση της ποιότητας επενδύοντας σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Παράγει 1.000.000 φιάλες ετησίως, εξάγει περίπου το 50% της παραγωγής σε περισσότερες από 23 χώρες και απασχολεί 180 άτομα προσωπικό, μόνιμο και εποχικό.

Σήμερα καλλιεργεί 3000 στρέμματα σε 4 περιοχές του νομού Δράμας. Ο αμπελώνας του Κατάφυτου βρίσκεται σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 900 μέτρα, με έκταση σήμερα 355 στρεμμάτων αποτελεί κόσμημα για το νομό. Φυτεύτηκε το 2014 και βρίσκεται στο δήμο Νευροκοπίου, στις πλαγιές του Ορβήλου όρους (2.212μ).Επιλέχθηκε από την επιστημονική ομάδα του Κτήματος για τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και διαμορφώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ποικιλιών που καλλιεργούνται. Αυτές ως επί το πλείστων είναι ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες που αγαπούν τη δροσιά όπως είναι η Μαλαγουζιά, το SauvignonBlanc, το Chardonnay, το Merlot κ.α.

Στην επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στο συγκεκριμένο αμπελώνα έπαιξε καθοριστικό παράγοντα η εντοπιότητα, έτσι η πλειοψηφία αυτού κατάγεται κυρίωςαπότην εκεί περιοχή, όπου και διαμένει.

Τα κρασιά από το Κατάφυτο έχουν εδραιωθεί στην παγκόσμια οινική σκηνή αποσπώντας πολλαπλά διεθνή βραβεία, με τον αμπελώνα του Κατάφυτου να αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.