Σύλλογοι

Έτος ίδρυσης: 1950

Σκοπός του σωματείου όταν ιδρύθηκε ήταν η πραγματοποίηση κατηχητικών μαθημάτων, διαλέξεων και εθνικοθρησκευτικών κηρυγμάτων τόνωσης του θρησκευτικού αισθήματος και του εθνικού φρονήματος των κατοίκων της περιοχής, η σύσταση βιβλιοθήκης, χορευτικών τμημάτων εκμάθησης των παραδοσιακών χορών και η ηθική και πνευματική εξύψωση των μελών. Με την πάροδο των χρόνων η δράση του σωματείου περιορίστηκε σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με πρωταρχικό στόχο πάντα την ανάπτυξη του πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής.

Έτος ίδρυσης: 1975 e-mail: politistiki.estia@gmail.com

Η Πολιτιστική Εστία Νευροκοπίου είναι από τους πιο παλιούς και πλέον γνωστούς Συλλόγους του λεκανοπεδίου. Βασικός σκοπός της είναι η προώθηση των τεχνών και των γραμμάτων και όλων γενικά των δράσεων που απορρέουν από την λέξη “πολιτισμός”. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση σε έναν όμορφα διακοσμημένο και “ζεστό ” χώρο. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της είναι τα μαθήματα κλασσικού μπαλέτου , μοντέρνου χορού, ζωγραφικής, μουσικής προπαιδείας, διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, διοργανώνει την καλοκαιρινή έκθεση βιβλίου (στο πλαίσιο των Ακριτείων) καθώς και διαλέξεις επιστημονικού χαρακτήρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (εκθέσεις κλπ) ,αλλά και δεντροφυτεύσεις, ανακύκλωση. Στο πλαίσιο διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του λεκανοπεδίου, προωθεί συλλογικές δράσεις πέραν των μελών της, όπως το Φωτογραφικό Αρχείο (με παλιές φωτογραφίες από την καθημερινότητα του λεκανοπεδίου) και την συγκέντρωση όλου του λαογραφικού υλικού της περιοχής κάτω από ένα εννιαίο Λαογραφικό Μουσείο.

Έτος ίδρυσης: 1978

Η συνένωση, η επικοινωνία, η υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των ποντίων του λεκανοπεδίου, καθώς και η ανάδειξη του ποντιακού στοιχείου, η μελέτη και διαφύλαξη των ποντιακών μνημείων και παραδόσεων είναι μεταξύ άλλων οι σκοποί του Συλλόγου.

Έτος ίδρυσης: 1979
Έτος ίδρυσης: 1983

Έτος ίδρυσης: 1983 Ιστοσελίδα: www.perithori.gr

Η ενίσχυση και προώθηση κάθε προοδευτικής προσπάθειας στην περιοχή, η συμπαράσταση σε κάθε προσπάθεια της κοινότητας που αποβλέπει στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων είναι μερικοί από τους σκοπούς του Συλλόγου. Πρόκειται για ένα δραστήριο Σύλλογο που πραγματοποιεί πλήθος καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Διαθέτει χορωδιακή ομάδα, βιβλιοθήκη, και μεγάλη συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων. Στεγάζεται σε ένα υπέροχα ανακαινισμένο πετρόχτιστο κτίριο, κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι ένας χώρος που λειτουργεί σε καθημερινή βάση μιας και η δράση δεν σταματά ποτέ! Είναι ένας Σύλλογος του οποίου τις δραστηριότητες αξίζει να γνωρίσετε από κοντά, γιατί όπως λένε χαρακτηριστικά τα μέλη του “όλα τα ωραία πράγματα ξεκινούν από το περιθώριον!”

Έτος ίδρυσης: 1985

Βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι η διαφύλαξη των τοπικών παραδόσεων και η προβολή των ηθών και εθίμων εντός και εκτός των συνόρων του λεκανοπεδίου.

Έτος ίδρυσης: 1985

Έτος ίδρυσης: 1996

Έτος ίδρυσης: 1998

Ο σεβασμός και η αγάπη στους υγρότοπους, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση προβλημάτων σχετικά με τους υγρότοπους είναι μερικοί από τους σκοπούς του Συλλόγου. Στα πλαίσια των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που διοργανώνει, προωθεί δράσεις για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής (μεταξύ άλλων, η ερασιτεχνική αλιεία, η κολύμβηση και η κωπηλασία).

Έτος ίδρυσης: 2004

Η διαφύλαξη της Καππαδοκικής παράδοσης και η αξιοποίηση του λαογραφικού και γλωσσολογικού υλικού που σχετίζεται με τον Ελληνισμό της Καππαδοκίας είναι οι βασικοί σκοποί του Συλλόγου.

Έτος ίδρυσης: 2010

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ποίησης οφείλει την ύπαρξή της στην αγάπη των μελών της για την ελληνική και ξένη ποίηση. Απευθύνεται σε νέους και νέες που ασχολούνται με την ποίηση. Στόχος της Λέσχης είναι η δημιουργική δράση, μέσα από τον συνδυασμό της ποίησης και άλλων μορφών τέχνης (πχ. φωτογραφία, μουσική, video art).